Sayfalar

22 Eylül 2012 Cumartesi

Bir Sanallaştırma Çözümü: Oracle VM VirtualBox-2

Merhaba Arkadaşlar!

Önceki yazımızda Sanallaştırma çözümlerini tanımış ve bu çözümlerden biri olan Oracle VM VirtualBox'ı tanıyıp kurulumunu ve yeni bir sanal makine oluşturma adımlarını incelemiştik. Şimdi de bu sanal makineyi sağlıklı bir biçimde kullanabilmek için gerekli olan bir kaç konfigürasyondan ve bazı özelliklerden bahsedeceğiz.

Ağ Ayarları
Nasıl ki fiziksel bir cihaza erişmek istediğinizde bunu ağ üzerinden yapıyorsanız sanal bir makine üzerindeki bir sunucuya erişmek için de aynı işlemi yapmanız gerekiyor. Bunun için de karşılıklı olarak (sunucu-istemci) ağ ayarlarını doğru yapılandırmanız gerekmektedir. Biz bu ayarları yaparken sunucu-istemci bilgisayarı aynı bilgisayar olarak kullandığımız için ayarları da bu yönde yapacağız. Fakat bir başka bilgisayardan bağlanmak da yine bu ayarlar üzerinden uyarlanabilir.

Bilgisayarınıza herhangi bir sanallaştırma yazılımı kurduğunuzda o yazılımla birlikte bir sanal ağ adaptörü oluşacaktır. Oracle VM VirtualBox ile aşağıdaki adaptör bilgisayarınıza kurulacaktır:
Denetim Masası\Ağ ve Internet\Ağ Bağlantıları yolu ile bu simgeye ulaşabilirsiniz. Eğer sunucumuza erişmek istiyorsak bu ağ adaptörünü kullanarak sunucuya erişimi gerçekleştirebiliriz. Bu durumda sunucunun diğer dünyayla iletişimini sağlayacak olan sistem bu adaptörle sağlanır. Bu yüzden aslında ayarlama dediğimiz işlemin kilit noktasını burası oluşturuyor.

  1. Bu simgeye sağ tıklayıp özellikler seçeneğini tıklayalım.
  2. Aşağıdaki şekilde görülen IPV4'ü seçerek Özellikler'i açalım.
     
  3. Bildiğimiz üzere IP adresleme sistemi sınıflandırma üzerine dayalıdır. Genel olarak 5 adet sınıf mevcuttur. Bu sınıflar üzerindeki bitlerin değerlerine göre ayırt edilirler. IP adreslerini kafamıza göre veremeyeceğimiz aşikardır. Çünkü kullanılan IP adresi o ağın içerisinde (o ağa ait bir sınıfa dahil) olmalıdır. Yani C sınıfının olduğu bir ağda D sınıfı IP adresi tamamen anlamsız bir değer taşır. Dolayısıyla bizim vereceğimiz IP adresi C sınıfı olmalıdır. Yani C sınıfına ait özel yerel alan ağı adresi olan 192.168.0.0 üzerinden bir IP seçebiliriz. C sınıfına ait maskenin 255.255.255.0 olduğunu da unutmayalım. Şimdi buna göre ayarlarımızı yapabiliriz.

    Açılan özellikler penceresinde ağ adresi olarak 192.168.3.0 kullandığımızı düşünerek; o ağın ilk kullanılabilir ilk IP (ağ adresi IP adresi olarak kullanılamaz) adresi olarak 192.168.3.1 veriyoruz. Alt ağ maskesini de belirttiğimiz gibi 255.255.255.0 veriyoruz.
     
  4. İşlemleri kaydedip çıkalım. Şimdi de Oracle VM VirtualBox tarafındaki ayarlamayı yapalım.
  5. Yazılımda ana ekrandaki Settings düğmesini tıklayalım. Aşağıdaki pencere açılacaktır. "Enable Network Adapter" ile var olan bir adaptörü aktif edebiliriz. Buradan Host-Only Adaptörü seçip kurulu olan daha önce ayarlarını yaptığımız adaptörü seçebiliriz.  
  6. Burada işlem aslında bitti sayılır. Fakat makine üzerine kurduğumuz işletim sisteminin ayarları da sunucu ile sağlıklı iletişim için hayati önem taşıyor. Bu iletişimin kurulması için işletim sistemini kurarken ağ geçidi olarak 192.168.3.1 vererek adaptöre erişmesini sağlamamız gerekiyor. Böylelikle işletim sistemininde aynı 192.168.3.0 ağ adresi üzerinde haberleşmeye açılmasını sağlayabiliriz. Yine ağ maskesi olarak C sınıfı ağ maskesi olan 255.255.255.0 verilmelidir. Son olarak işletim sistemi ile haberleşmenin sağlanması için de bir IP adresi verilir ki bu asıl iletişimin sağlandığı IP adresidir. Çünkü ağ adresi, ağ geçidi ve maskeler iletişim amacıyla kullanılamaz. 192.168.3.1 ağ geçidimizse bir sonraki IP adresi olan 192.168.3.2 adresi kullanabiliriz. Ya da 3.2 ile 3. 254'e kadar olan tüm adresleri IP adresi olarak rahatlıkla kullanabiliriz. Bu değerler 32 bitlik IP adreslerinin bit değerlerinin toplanmasıyla elde edilen değerlerdir. Örneğin 8 tane 1'in ikilik sistemde yan yana gelmesi ile 255 sayısına ulaşılır. 255 kullanılamaz IP adreslerindendir. Yani 2 ile 254'ü ve arasındaki IP adreslerini kullanabileceğiz. Aslında bu IP meselesi işin ayrıntı kısmı ama bilmek isteyenler olabileceği için yazmak istedim. Normalde bu çok daha ayrıntılı bir konudur.
Ağ ayarlaması böylelikle tamamlanmış olur. Şimdi yazılımın kullanılmasıyla ilgili özelliklere bakalım.

Sanal Makinenin/Sunucunun Açılıp Kapanması İşlemleri
Makinenizi oluşturduğunuz ilk haliyle açmak isterseniz bu durumda hata alırsınız. Çünkü makinenin doğru olarak açılabilmesi için bir işletim sisteminin kurulu olması gerekir. Sunucuyu yine de başlatmak isterseniz yazılımın ana ekranındaki Start düğmesi bu işlev içindir. Bu düğmeyi tıkladığınızda Sanal makinenin kullanımı için ihtiyaç duyacağınız aşağıdaki uyarı açılır.
Bu uyarı, sanal makineyi kullanım sırasında fare işaretçisinin gerçek makineye nasıl geçeceği hakkında bir bilgi verir. Bildiğimiz gibi sanal makineyi kullanırken fare işaretçisi yazılımın sınırları içerisinde kullanılabilir. Eski haline döndürmek için klavyedeki sağdaki Ctrl tuşuna basmanız yeterli olacaktır. VMware için de Ctrl+Alt tuş kombinasyonu kullanılır.

Tamam deyip ilerleyebiliriz. Fakat bu durumda siyah bir ekrandan başkasını göremeyiz. Çünkü sanal makinede herhangi bir işletim sistemi yoktur. İşletim sistemine ait kurulum CD/DVD'sinin bulunduğu .iso kaynak dosyasını sanal makinenin CDROM'una takmamız gerekmektedir. Bunu yapmak için üstteki menüden (resimde görünüyor) Devices altında "Choose a virtual CD/DVD disk file.." seçeneğini seçeriz. 
Daha sonra açılan pencerede kuracağınız işletim sistemine ait kurulum dosyasının yerini gösterin. Bundan sonra makineyi resetleyerek işletim sisteminin kurulumuna geçebilirsiniz. Resetlemek için üstteki menüden Machine altında Reset seçeneğini kullanın.
Aşağıdaki uyarı ile karşılaşacaksınız:
Bu uyarının verilmesi normal. Çünkü reset işlemi normal kapanma işleminden daha zorlayıcıdır. Yani eğer kaydedilmemiş verileriniz varsa sağlıklı olarak bir kapanma işlemi olmayacağı için verileriniz gidecektir. Ancak zaten makine üzerinde bir veri olmadığı için Reset'i seçin. 

Eğer seçtiğiniz iso dosyası Linux-OEL'e aitse resetleme sonrası aşağıdaki ekran gelecektir:
Sanal makineyi kapatırken de yine yukarıdaki Machine menüsünden Close seçilir. Bu durumda aşağıdaki uyarı ile karşılaşırsınız.
Save the machine state: Bunun ile makinenin o anda kalmış olduğu son durum kaydedilir ve bir sonraki açılışta o ekrandan devam edersiniz.
Send the shutdown signal: Bunun ile sağlıklı bir kapatma işlemi yaparsınız. Windows'u başlat menüsünden kapatmak gibi.
Power off the machine: Bunun ile de bilgisayarınızın fişini çekermiş gibi ya da güç düğmesi ile kapatırmış gibi ani bir kapatma işlemi yaparsınız. Bunu kullanmanız elbette önerilmez.

Sanal Makinenin Kaldırılması: Bunun için ana ekrandaysanız silmek istediğiniz sanal makine üzerine sağ tıklayarak Remove seçeneğini işaretleyin. 
Buradan sonra aşağıdaki gibi bir uyarı penceresi gelir. 
Delete all files ile oluşturduğunuz sanal disk üzerindeki bilgilerin hepsi fiziksel diskinizden de silinir ve kullanılamaz hale gelir. Remove only ise sadece yazılım ekranında bulunan ve bu ekrandan kaldırılmasını istediğiniz sanal makineler içindir. 

Sanal Makine Yedeğini Almak ve Yüklemek: Bazen dediğimiz gibi sanal sunucuya ait disk dosyasının silinmesi ya da ani kapanmalarda alınan problemlerin giderilmesi için çözüm olan yedekler alınmak istenebilir. Bunun için makineyi kapatıp sanal diskinizin "C:\Users\costan\VirtualBox VMs" dizinindeki halini bu klasörün tamamını kopyalayarak başka yerde saklayabilirsiniz. Bu kadar basit. 

Bunu açmak için de yazılım ana ekranındayken Machine -> Add ile klasörün bulunduğu dizini bildirmeniz yeterlidir. Bu işlem manuel olarak yapılan klonlama işidir. Bir de Machine -> Clone ile bu işi yazılıma da yaptırabilirsiniz. Klona isim verip tam klonlamayı seçerek klonlama işlemini tamamlayabilirsiniz. 

Ana özellikleriyle Oracle VM VirtualBox bundan ibaret. Zaten genel olarak tüm sanallaştırma yazılımlarında sık kullanılan özellikler bunlar. Herkese iyi çalışmalar!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder