Sayfalar

1 Temmuz 2012 Pazar

Oracle fiyatları cep yakar mı?

Merhaba arkadaşlar,

Bu yazı biraz genel kültür şeklinde olabilir. Çünkü teknik bir konudan bahsetmeyeceğim. Fakat veritabanı ile haşır neşir olacak kimselerin hangi sürümü kullanacağını bu sürümün ona kaça mal olacağını bilmesi gerekiyor. Özellikle Oracle fiyat hesabı yaparken tek bir faktöre bağlı kalmıyor. Bunların neler olduğu hakkında fikir sahibi olacağız...

Oracle çok farklı lisanslama seçeneklerini sahip. Bunların arasında ücretsiz lisanstan tutun da kurumsal şirketler için en gelişmiş özellikleri içeren lisanslara kadar değişik seçenekler mevcut. Oracle lisanslama ile ilgili Oracle sitesindeki kaynakları ele alarak bir senaryonun iki farklı sürümle ve donanımla tercih edilebilecek fiyatlandırmasını inceleyeceğiz. Yani Oracle fiyatları hem cep yakar, hem de yakmaz. Fakat bu size bağlı. Donanımınızın, sürümünüzün ve işlemci türünüzün seçimine bağlı. Bir de şirketin durumuna... Şimdi bunları inceleyelim.

En başta belirtmek gerekirse Oracle kurulduğu zaman lisans anahtarı gerektirmez. Yani her arzu eden Oracle'ı belli koşullar dışına çıkmadan resmi sitesi üzerinden indirip kullanabilir. Zaten Oracle'ı online ortamda diğer ürünlerden ön plana çıkaran özelliklerden birisi de budur. Fakat tüm bunların dışında Oracle'ın kesinlikle pahalı (en azından MS SQL Server'dan daha pahalı) bir yazılım olduğu kesin. Bu ücretin durumu kesinlikle değişkendir. Yani Oracle çok farklı değişkenlere, çok farklı ücretlendirme sunar. Donanım, sunucu kalitesi, işlemci-çekirdek sayısı, şirketin kapasitesi ve kalitesi gibi pek çok seçenekle çok farklı boyutlarda çözümler sunar. Bunu aşağıdaki gibi bir durumla inceleyelim.

Bir e-ticaret sitesi düşünelim. 4 adet eşdeğer donanıma sahip sunucumuz olsun. Bu sunuculardan iki tanesi primary (birincil/product) veritabanı için, diğeri standby (yedek) veritabanı için, diğeri de test ve diğer amaçlar için kullanılan veritabanı sunucumuz olsun. Product veritabanları RAC teknolojisini kullansın ki bu teknoloji donanımın kalitesini olduğundan daha optimum kullanmayı sağlar. Yani ağır işlemlerin olduğu şirketlerde işlemci kapasitesini artırmak yerine RAC kullanmak da bir çözüm olabilir.Standby veritabanı verileri otomatik olarak korunmak için Data Guard teknolojisini kullansın. Ayrıca Active Data Guard paketi de alınırsa standby veritabanı product veritabanının yükünü azaltarak raporlama ve back-up işlemleri için kullanılabilecektir.

Bu senaryoya göre verilecek toplam ücret için iki farklı donanım için iki farklı hesaplama yapalım. Fakat bu ücretlerin güncel olarak değişebileceği her zaman akılda tutulmalıdır. Buradaki amacımız ücret aralığından bir fikre sahip olmak. Oracle işlemci-çekirdek sayısını çarpan faktörü olarak düşünür ve paket ücretini bu faktörler çarparak hesaplama yapar. Tabii bu her zaman aynı olmayabilir. Örneğin büyük toplu alımlarda değişik çarpım seçenekleri sunulabilir. Aşağıdaki duruma göre toplam ücretleri incelersek;

- Sunucular Sun SPARC Enterprise ve işlemciler de 1.2GHz UltraSparc 4 çekirdekli işlemciler olursa toplam ücret: yaklaşık olarak 4,400,000 $ bir miktar çıkacaktır. Buna ait ayrıntılı ücret tablosunu aşağıdaki gibi verebiliriz;
Görüldüğü gibi fazlasıyla pahalı bir tablo söz konusu. Peki şirketin bu tablodan gözü korktuysa nasıl bir çözüm yoluna başvurulmalı. Daha uygun bir donanımla daha uygun bir sürüm (Standart Edition) denenirse tablo aşağıdaki gibi olur.
-Sunucular Dell Power Edge ve işlemciler 2.5GHz Intel Xeon 4 çekirdek olursa ve sürümümüz Standart Edition olursa;
Tabloda diğer ürünlerin olmamasının sebebi Standart Edition paketinin içeriğinde bulunmamasıdır. Bakım ücreti de yıllık yaklaşık olarak 30,800 $ olmaktadır.

Oracle genel olarak Microsoft SQL Server'dan pahalı olup IBM DB2'dan daha ucuzdur. Performans olarak Oracle şirketlere bu paketlere göre garanti veriyor. Bunu göz önüne alarak Oracle yerine alternatif ürünler aranabilir. Örneğin güvenlik gerektirmeyen küçük çaplı bir uygulamanın çalışacağı veritabanı için Oracle şart olmayabilir. Ancak bunun için Oracle ile alternatif ürün için fayda-fiyat analizini yaparak fiyattan azaltma yaparken kaliteden taviz vermediğinize emin olmanız gerekir. Yine şunu da belirtelim ki şirketler için lisans, donanım, ücret bir ürünü alırken bakılacak kıstaslar olamaz. Performans, donanım üzerinde çalışma yeteneği ve diğer kullanıcı maliyetleri de hesaba katılmalıdır.

Bir de bunların dışında Named User License denilen Oracle'ın veritabanı kullanıcıları için sağlamış olduğu bir lisans konusu vardır. Yani veritabanını kullanacak kullanıcılar için de lisans söz konusudur ki bunun da başlı başına bir konu olduğunu hatırlatmak isterim. Yine donanım bağımlı olup her sürümün desteklediği min kullanıcı sayıları mevcuttur. Örneğin A sürümü en az 25 kullanıcı ile satın alınabilir gibi...

Bunu da belirttikten sonra asıl niyetim sürümler hakkında da bilgi verip içeriklerinden bahsetmekti fakat konu uzuyor gibi. Burada bırakıp bir sonraki yazıda hangi Oracle sürümü ne için kullanılır ve uygulama için hangisi tercih edilmelidir ona bakalım..

İyi çalışmalar dilerim...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder